Zimný výstup na Strážov II.

05. februára 2011
.

Začiatkom februára sa uskutočnil už siedmy ročník zimného výstupu na Strážov, ktorý organizovala Detská organizácia Fénix z Novej Dubnice. Počas roka fénixáci organizujú tri regionálne stretnutia a toto bolo prvé z nich (ďalšie sú v máji na Kysuciach a v októbri u nás vo Vetešovom jarku). My sme sa tohto výstupu zúčastnili po druhý krát a ani nepriaznivé počasie neodradilo turistických nadšencov a nazbieral sa nás plný autobus. Pred deviatou hodinou sme boli v Zliechove, kde sme vystúpili z autobusu a vydali sme sa ďalej pešo po ceste hrdinov SNP.

Snehu síce nebolo veľa, ale aspoň sa nám lepšie išlo do kopca, ktorý mal nadmorskú výšku 1213 metrov a prevýšenie, ktoré sme v tento deň zdolávali bolo 610 metrov. V lese bolo treba zdolávať rôzne prekážky, podliezať či preliezať spadnuté stromy, obchádzať skaly alebo stúpať do prudkého kopca. To však k turistike patrí a nemohlo nás to odradiť.

Keď sme vyšli z lesa na lúku pod vrcholom, čakala nás tu hmla a nie inverzia, v ktorú sme celú cestu aspoň trochu dúfali. Ale dobrá nálada a fajn ľudia sú viac ako počasie, takže našu náladu to neovplyvnilo. Nakoniec sme vystúpili aj na vrchol, ale pre silný vietor a mráz sme sa presunuli naspäť na lúku, kde sme počkali na turistov z Dubnice a Krásna nad Kysucou. Dolu do Čičmian sme už išli všetci spoločne. V Čičmanoch sme si oddýchli, najedli sme sa v miestnej reštaurácii a o tretej sme autobusom vyrazili domov.

Pri odchode domov, keď sa rozplynula celodenná hmla, nám už do očí svietilo jasné slnko. Budeme teda dúfať, že budúci rok nám bude počasie viac priať a určite si to všetci zopakujeme, aby sme si vychutnali výhľad zo Strážova, odkiaľ je za pekného počasia vidno doslova pol Slovenska.

Petra