Bunker nám dal zabrať

08. marca - 08. mája 2020
.

Vždy po zime to v starom partizánskom bunkri vo Vetešovom jarku vypadá zle a je potrebné ísť to tam dať trochu dokopy. To čo nás však čakalo po príchode tento rok bol naozaj smutný pohľad. Vietor zlomil v lese niekoľko stromov a nanešťastie jeden z nich dopadol aj priamo pred náš bunker. Karanténa našich starších členov – študentov vyhnala z Bratislavy a tak mali hromadu času na túlanie sa po rodných kopcoch. A tak okrem iného za dodržania všetkých karanténnych opatrení organizovali malé brigády v bunkri. Stretli sme sa tak niekoľkokrát, vždy v malej skupinke ale s veľkou chuťou pracovať. Na začiatku bola práca najťažšia, bolo treba silných chlapov aj motorovú pílu aby sme sa do bunkra vôbec dostali. Po niekoľkých návštevách to však začínalo vypadať opäť ako predtým. Postavili sme spadnutú stenu, opravili rozbitú lavičku a stolík a všetko to drevo zo spadnutého stromu napíli na kúrenie. Náš bunker má svoje čaro, ktovie či je to atmosféra lesa alebo histórie, ktorá sa v ňom písala ale je naozaj úžasná. Pre nás všetkých nebola práca v bunkri len povinnosť ale aj skvelá psychohygiena a únik z paniky bežných dní počas pandémie.

Po prvýkrát po zime sme bunker navštívili 14.3.2020, kedy sme našli spadnutý strom a usúdili, že nás čaká naozaj veľa práce.

Druhá návšteva bola o pár dní na to, 17.3.2020. Vtedy sme už s motorovou pílou odpratali spadnutý strom a napílili väčšinu dreva.

Tretia návšteva – 20.3.2020 bola len malá zastávka počas turistiky k Dibrovovmu pamätníku na slovensko-českej hranici. Aj napriek tomu, že bunker mal spadnutú jednu stenu, dalo sa už dostať dnu. Stále nás ale čakalo dosť veľa práce.

Počas apríla sme v bunkri boli len raz – 5.4.2020. Vtedy sme s motorovou pílou pripravovali kmene stromov, z ktorých sme neskôr robili nové zábradlie, stôl, lavičky aj časť steny.

V máji boli brigády dve – tradičná prvomájová, netradične 2.mája 😀  a v značne menšom počte ako zvyčajne. A potom o týždeň neskôr symbolicky na výročie konca druhej svetovej vojny v Európe – 8.mája. Vtedy sme dokončili nové zábradlia, stenu aj sedenie. Bunker už opäť vypadal ako za čias veľkej slávy.