Projekt PARTI

14. októbra - 31. decembra 2023
.

Tento rok sa konal už 4. ročník PARTI projektu a my sme sa rozhodli do neho opäť zapojiť. Cez víkend 13. – 15. 10. sa uskutočnilo úvodné stretnutie všetkých organizácií zapojených do tohto projektu. Z našej ZO sa tam zúčastnili Lenka, Ondrej a Adam. Dozvedeli sa, ako napísať projekt, zorganizovať kampaň a mnoho ďalších vecí potrebných k uskutočneniu projektu.

Tému sme mali vmyslenú už dávno, čakali sme na príležitosť. Ešte v roku 2009 sme vyvesili prvých 10 búdok a niektoré žijú dodnes. Bolo potrebné niektoré obnoviť a pridať k ním nové. Cieľom nášho projektu je navrhnúť, vyrobiť a zavesiť vtáčie búdky na miestach, kde vtáčie obyvateľstvo chýba. Po porade s odborným konzultantom Kristiánom Gregorom sme sa zamerali na najmenšie spevavce v našich lesoch, hniezdiace v dutinách stromov. Pri tomto projekte nám pomáha aj Lesotur. Poradí nám vhodné miesto na umiestnenie búdok, pomôže nám s výrobou a ich zavesením.

Po celej agende od návrhu a spracovania projektu až po schválenie nastala etapa, na ktorú sa každý tešil najviac – výroba búdok. Nad rozmermi a konštrukciou sme veľmi nepremýšľali, na to sme si našli kompetentnejších a ich múdre rady na internetových stránkach.

Najprv bolo potrebné vytipovať vhodný materiál, nakúpiť a nájsť vhodných “majstrov” s cirkulárom a hobľovačkou. Dlho sme nehľadali. Ondrov otec sa ponúkol a my sme nezaváhali. V piatok večer pristáli v dielni dlhé dosky a v nedeľu ráno nás čakali vo vykúrenej chate presne narezané doštičky, akurát vhodné na naše búdky. Nebolo treba nič vymýšľať, len sa pustiť s vervou do práce.

A div sa svete, naozaj sa to podarilo na prvýkrát. 10 parádnych búdok ešte Lenka napustila fermežou proti poveternostným vplyvom a takmer hotovo. To finále sme si nechali na záverečný interaktívny seminár, kde sme sa stretli s Kristiánom – našim odborným garantom. Je študentom Technickej univerzity vo Zvolene a tejto problematike sa dlhodobo venuje. Porozprával nám aj ukázal veľa zaujímavého z jeho vlastných výskumov a postrehov.

Aby to nebolo prospešné len pre vtáctvo, ale aj pre ľudí, pri búdkach bude umiestnený náučný panel s informáciami o vtáčej populácii obývajúcej naše búdky. Konkrétne, po dohode s Lesoturom bude náučný panel zavesený na Chate na kamennom moste tam, kde chodíme pravidelne stanovať.

Po porade s odborníkmi budú nami vyrobené vtáčie búdky vyvesené v prírode koncom februára-začiatkom marca, kedy začína obdobie hniezdenia vtáctva.

Toto podujatie bolo podporené z dotácií Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR v oblasti práce s mládežou, ktoré administruje NIVAM – Národný inštitút vzdelávania a mládeže.