Archív mesiaca október 2024

Poď von! 2024

V tomto roku uplynulo 80 rokov od úmrtia Generála I.D.Dibrovu na hrebeni Bielych Karpát. Aj keď krátko, ale bol hlavným veliteľom II. čs. partizánskej brigády J.V.Stalina, ktorá pôsobila v tejto oblasti. Druhé jubileum, viažuce sa k partizánskej nemocnici vo Vetešovom jarku je z roku 1994, kedy sme dostali kľúče od zhrdzavených dverí.

Na tohtoročné spomienkové stretnutie prišli naše súčasné, ale aj “minulé” deti aj so svojimi rodinnými príslušníkmi, priatelia, známi aj neznámi. Avizovaná neúčasť pána primátora zo zdravotných dôvodov bola klamná. Prekonal sa a prišiel! Vzácnym hosťom bol aj český spisovateľ, publicista Petr Placák, syn hlavného lekára partizánskej brigády MUDr. Bedřicha Placáka. Po krátkom slávnostnom ceremoniáli, kde p. Zigová zo SZPB Stará Turá zavesila symbolický venček, sme si posadali k ohňu a tichučko počúvali. Juro Krištofík, náš kamarát a miestny historik, odprezentoval posledné zistené varianty záhadnej smrti Generála I.D.Dibrovu a Petr Placák zaspomínal na svojho otca a odcitoval niekoľko úryvkov z jeho spomienok. Bolo to milé a dojímavé.

Naše vysokoškoláčky Lenka s Nikou pripravili pre deti, ale aj niektorých dospelých, poznávaciu hru, ktorou si spestrili čakanie na tradičný Ondrov guláš. Tento rok sme sa zdržali pri bunkri trochu dlhšie ako zvyčajne, ale stálo to za to. Po predchádzajúcich usmoklených dňoch vykuklo “plánovane” slniečko, hubárom skákali huby samé do košíkov a domov sa akosi nikto neponáhľal.

Píšu o nás aj iní: https://www.do-fenix.sk/2024/10/podujatie-pod-von-v-starej-turej/

https://www.facebook.com/mestostaratura/

Zobraziť galériu

Informačná tabuľa v bunkri

Zobraziť galériu

Potulky po kopaniciach

Zobraziť galériu