Za históriou na Oravu

17. - 20. mája 2012
.

Štvrtok bol deň na ktorý som sa strašne tešila, pretože po škole sme vyrážali na Oravu, presnejšie do Istebného, kde sme boli ubytovaný. Po príchode na nám už známy školský internát nás čakala vynikajúca večera. Po večeri sme mali voľný program a preto sme hrali spoločenské hry. Keď nás to už nebavilo išli sme spať, aby sme na ďalší deň vládali skoro ráno vstať na raňajky a pokračovať v super programe.

Piatok ráno hneď po raňajkách sme sa ponáhľali na autobus, smer Babia Hora. Už po ceste sme si všimli že tam bol sneh. Našim cieľom pre tento krát ale nebola Babia Hora, ale iba Hájovňa ktorá inšpirovala Pavla Országha Hviezdoslava k napísaniu jeho známeho diela Hájnikova žena. Malá prechádzka lesom chvíľka po ceste a boli sme tam. Súčasťou hájovne bola i expozícia Mila Urbana a nielen jeho diela Živý bič. Potom sme sa vrátili do Námestova kde sme mali chvíľku voľno, preto sme sa išli túlať popri Oravskej priehrade. Vyskúšali sme že voda je studená, vybláznili sme sa na ihrisku. Niektorí mali to šťastie, že sa mohli pohrať s malým Ajkym. Ajky bol Sibírsky Husky, ktorému bolo iba šesť týždňov.  Spiatočná cesta na internát nás skoro všetkých uspala. Po návrate na internát sme išli na večeru, ktorá nám chutila. Teda aspoň si myslím, keďže ja osobne som bola hladná ako vlk a zjedla som všetko. Po večeri sme sa dostali do telocvične, kde sme sa ešte vyjašili, podaktorí sa dorazili a mohlo sa ísť spať.

V sobotu sme sa všetci tešili na Dráčik, ktorý sme mali sľúbený už od štvrtku. No najprv sme išli na raňajky potom vláčikom do Dolného Kubína, kde sme navštívili múzeum Pavla Országha HviezdoslavaČaplovičovu knižnicu. Bolo to zaujímavé a dozvedeli sme sa veľa a veľa nových a hlavne zaujímavých vecí. Keďže bol už čas obeda vybrali sme sa na pizzu ktorá nám nesmierne chutila. A čo poobedie? Predsa pokračujeme v spoznávaní  slovenských miest, preto sme sa vybrali do galérie kde sme si mohli pozrieť ilustrácie do kníh, výtvory umeleckého rezbára i moderné obrazy. Najviac sa mi páčil jeden obraz s výstižným názvom „Kravina“ – no nemyslite si – bola tam nakreslená oranžová krava.

Po návšteve tejto galérie nás čakal náš vytúžený Dráčik. Aby ste si nemysleli že sme vynechali Oravský hrad tak ja Vám prezradím, že tam sme boli na jeseň. Ale teraz rýchlo fandiť našim – veď hráme proti Čechom. Prvá tretina za nami celkom úspešne zvládnutá, tak rýchlo na večeru veď máme pätnásť minút. A po výdatnej večeri pokračujeme v hokeji. Super – vyhrali sme. Tak a teraz to môžeme osláviť v telocvični, ktorú sme dostali k dispozícii aj dnes. Zahrali sme si futbal a ak chcete vedieť kto vyhral tak vám odpoviem, že naši. Futbal bol fajn i keď podaktorých bolia nohy, a ja mám na kolene veľkú modrinu, pretože som spadla. Nasledovala príjemná sprcha a mohlo sa ísť spať.

Nedeľa, deň na ktorý, som sa netešila pretože sa treba zbaliť a vrátiť sa do reality prísť domov a začať sa znova učiť. No najprv treba ísť na raňajky. Tak už je krásny víkend za nami a vláčik nás čaká na stanici a doma rodičia. A viete čo vám nakoniec poviem? Môžete ľutovať že, ste si tento výlet neužili tak ako my, pretože ste to nezažili a z počutia to nie je ono. Ja si myslím, že nabudúce ešte určite prídeme, pretože chceme ísť aj na tú Babiu Horu, či nie?

Barča